Onko koirallasi säännöllisesti ruoansulatushäiriöitä (oksentelua, ripulia, ilmavaivat)? Jos eläinlääkäri on jo sulkenut pois perussairauden, tämä on merkki siitä, että lemmikilläsi on erityisen herkkä vatsa tai vaikea ruoansulatus. Näin voit korjata sen!
1. Harkitse ruoka-aineallergiaa tai -intoleranssia
Ei ole harvinaista, että löysään ulosteeseen tottuneet koirat ovat todella allergisia tai intoleransseja tietylle ruoalle. Useimmiten se on proteiini (kana, naudanliha, muna, lammas, kala, vehnä, soija, maissi, maitotuotteet jne.). Mutta syömishäiriön syy voi olla myös liiallinen rasvaisuus ruokavaliossa tai kuidun, vitamiinien tai kivennäisaineiden puute.
Voit tarkistaa, että koirasi ei kärsi ruoka-aineallergiasta tai -intoleranssista, yksinkertaisesti muuta ruokavaliotasi. Jos esimerkiksi annat hänelle yleensä kanankimpeleitä, vaihda naudan- tai lampaanlihanuggetteihin.
Ole kuitenkin varovainen, tämä ruokamuutos on tehtävä vähitellen, yli kaksi viikkoa. Maali? Vältä pahentamasta koirasi ruoansulatusongelmia!

Hyvä tietää : ruoka-allergian yhteydessä eläimellä on ruoansulatushäiriöiden lisäksi muitakin oireita, kuten toistuvia ihon ja korvien tulehduksia tai jopa voimakasta kutinaa.
2. Valitse herkille koirille tarkoitettu ruoka
Nyt on olemassa erityisesti suunniteltuja ruokatuotteita koirille, joilla on herkkä maha. Ne sisältävät yleensä vähän rasvaa ja kuitua, jotka on tarkoitettu kiinteyttämään ulostetta. Mutta myös probiootit niin sanottujen ”terveiden” bakteerien tuomiseksi suolistoon.
Kun valitset koirallesi uutta ruokaa, muista myös tarkistaa, että se on ikäisekseen sopiva, terveydentila ja aktiivisuus. Ja ennen kaikkea, että se on laadukasta! Jos olet epävarma, älä epäröi kysyä neuvoa eläinlääkäriltäsi.
3. Kiellä makeiset ja pöytäjätteet
Jos ruoansulatusoireet jatkuvat, näiden häiriöiden syy voi olla muualla kuin koirasi päivittäisessä ruokavaliossa. Esimerkiksi, annatko hänelle säännöllisesti herkkuja ja/tai pöytäjäämiä?
Jos näin on, yritä kieltää tämä käyttäytyminen tai ainakin vähentää sitä huomattavasti. Harkitse myös, kuten AKC neuvoo tarkista, ettei hän syö mitään muuta kuin ateriansa päivän aikana. Se voi tosiaankin, tietämättäsi, syömään ruohoa tai turhamaan roskakoria…

4. Jaetut ateriat
Joillakin koirilla on vaikeuksia sulattaa liikaa ruokaa kerralla. Itse asiassa on erittäin suositeltavaa jakaa koirasi päiväannos useisiin osiin. Joten anna hänelle kaksi tai kolme ateriaa päivässä (esimerkiksi aamulla, päivällä ja illalla) yhden sijasta.
Toisaalta, ole varovainen, enemmän ateriaa ei tarkoita enemmän ruokaa ! Koirallesi annettavan päivittäisen määrän tulee olla sama kuin ennen.
5. Sisällytä riisi ruokavalioosi
On tunnettua, että riisin etuna on se, että se kiinteyttää ulostetta! Siksi voi olla hyödyllistä antaa sitä koirallesi ripulijakson aikana, mutta myös sen jälkeen. Jos kuitenkin päätät sisällyttää riisiä päivittäiseen ruokavalioosi, varmista, että se on pieninä määrinä. Ja ennen kaikkea muista laskea päiväannoksesi uudelleen painonnousun välttämiseksi!
Muista myös, että riisin tulee aina olla valkoinen, keitetty ja mausteeton annettava turvallisesti koirallesi!
Piditkö tästä artikkelista? Pidät myös: